Logo Kidoscope

De barometer voor de gezondheid van kinderen

De gezondheid van onze kinderen onder de loep!

België telt 2,3 miljoen kinderen van 0 tot 18 jaar. Omdat een verantwoordelijke aanpak van de volksgezondheid begint vanaf de geboorte, hebben de Onafhankelijke Ziekenfondsen besloten om de gezondheidsgegevens van hun 470.000 jonge leden te analyseren, per thema en leeftijdscategorie. Omdat onze kinderen onze toekomst zijn en ze gezond houden onze plicht is!

Meer dan de helft van de jongeren neemt geneesmiddelen

"Ik ben 7 jaar en heb 1 gaatje in mijn tanden ... of meer"

"Onze kinderen zijn onze toekomst en ze gezond houden is onze plicht!"

Kinkhoest: te weinig zwangere vrouwen ingeënt in Brussel en Wallonië

15/03/2018
Amper 22% van de toekomstige mama’s in Brussel en Wallonië liet zich in 2016* inenten tegen kinkhoest… tegenover 69% in Vlaanderen. Dat is erg weinig, want deze luchtweginfectie is in opmars en kan voor ernstige complicaties zorgen bij zuigelingen. Om onze baby’s vanaf de geboorte te beschermen raden de Onafhankelijke Ziekenfondsen alle zwangere vrouwen aan om zich tijdens de zwangerschap te laten vaccineren.

Slapen je kinderen genoeg?

31/08/2017
Nu het schooljaar weer begint, is het hoog tijd om opnieuw goede slaapgewoontes te kweken en het juiste ritme te vinden. Om de schooldagen in volle concentratie en met veel energie aan te gaan, hebben de kinderen veel slaap nodig. Uit een studie van de Franse gemeenschap blijkt echter dat 6 jongeren op de 10 op weekdagen te weinig slapen.

Kleine kindjes en zwangere vrouwen mijden de festivals beter

26/07/2017
Ben je zwanger? Dan blijf je beter weg van muziekfestivals. Volgens audioloog Bart Vinck (UGent) is gehoorschade bij baby’s door een overmatige blootstelling aan lawaai tijdens de zwangerschap een onderschat probleem.