Keelamandelen weghalen: hoe, wat, waarom…

29/08/2018
De keelamandelen laten verwijderen of een tonsillectomie: het is één van de ingrepen die regelmatig wordt uitgevoerd bij jonge kinderen. Ouders zien hun kinderen liever niet opgenomen in het ziekenhuis. Maar ook deze ingreep is intussen een routineklus voor de neus-keel-oorarts en kan perfect worden uitgevoerd in daghospitalisatie. Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle, geeft ons wat meer uitleg.

Wat zijn keelamandelen?
Dokter Karen Pilaete (K.P.): “De keelamandelen kunnen we zien achteraan in de keel: het zijn twee ‘bollen’ die zich achter de tong, aan beide zijden van de huig bevinden. Samen met de neusamandel en tongamandel vormen ze een ring van lymfeklierweefsel aan de overgang naar de keel. De amandelen beschermen ons voornamelijk op jonge leeftijd tegen binnendringende ziekteverwekkers.” 

Waarom worden ze soms verwijderd?
K.P.: “Soms treden terugkerende amandelontstekingen op. De symptomen zijn keelpijn, slikklachten, koorts, enz.. Als dit leidt tot zeer frequent antibioticagebruik of als medicatie onvoldoende helpt om de klachten te bestrijden, gaan we onderzoeken of verwijderen niet beter is.  Een andere reden is als blijkt dat de keelamandelen sterk vergroot zijn en zo de ademhaling belemmeren, waardoor het kindje niet goed kan slapen en begint te snurken.” 

Hoe verloopt de ingreep?
K.P.: “Een tonsillectomie gebeurt in daghospitalisatie omdat het een ingreep is onder algemene verdoving in de operatiezaal, waarbij nadien een korte observatie vereist is. Ouders mogen bij het kindje blijven tot het in slaap valt. De amandelen worden nauwkeurig los gepeld van de onderliggende weefsellaag.  Na de ingreep mogen de ouders opnieuw bij het kind in de ontwaakzaal wachten. In het dagziekenhuis wordt er op toe gezien dat er geen nabloeding optreedt. Het is ook belangrijk dat het kindje al gedronken heeft en een ijsje heeft gegeten voor het uit het ziekenhuis wordt ontslagen.

Wat is belangrijk voor de verzorging achteraf?
K.P.: “Na een amandelingreep treedt keelpijn op. De eerste twee weken na de operatie is een goede pijnstilling heel belangrijk. Het kindje moet veel water drinken en mag enkel koude en zachte voeding eten na de operatie. Concreet betekent dit de eerste dagen na de ingreep vooral ijsjes, pudding en yoghurt. Na enkele dagen mogen stilaan half vaste en vaste voeding worden geprobeerd, zoals puree, een boterham zonder korst, pasta. De eerste drie weken zijn chips, frietjes, pizza en harde koekjes uit den boze. Ook warmte, sport en zwemmen worden best voor 3 weken vermeden. Bovendien wordt het kind een 10-tal dagen schoolverlet voorgeschreven.”
 

Thématiques: 

Titre: 

Keelamandelen weghalen: hoe, wat, waarom…