Nieuws

Hoe zit het met de seksuele gezondheid van onze jongeren?

11/02/2019
Tijdens de puberteit ontwaakt ook de seksualiteit van jongeren. Een bron van plezier, maar ook van bepaalde risico’s. Hoe zit het met het gebruik van anticonceptiemiddelen bij jongeren? Welke soa komt het meest voor? En wat met het aantal zwangerschappen bij jonge vrouwen? De Onafhankelijke Ziekenfondsen gaan het na in de 5e editie van de KidOscope, onze barometer voor de gezondheid van kinderen en jongeren.

Baby’s in de zon : foute gewoontes van ouders

05/06/2018
Veel ouders beschermen hun kinderen verkeerd tegen de zon. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door de online apotheek Newpharma. Ze doen dit niet bewust en zijn er vaak van overtuigd dat ze correct bezig zijn. Toch nemen ze risico’s door bijvoorbeeld enkel tijdens vakanties hun kinderen in te smeren met zonnecrème of te gaan wandelen tijdens de warmste uren van de dag…

Hoe je kind tegen zonnebrand beschermen ?

05/06/2018
Volgens een enquête van de online apotheek Newpharma beschermen heel wat ouders hun kinderen op een foute manier tegen de zon. Hieronder staan enkele maatregelen die helpen de huid van je kind te beschermen. Pas ze toe op het strand of tijdens een bergvakantie, maar ook wanneer ze buiten spelen in de tuin, wandelen in de stad en achter de autoruit zitten...

Kinkhoest: te weinig zwangere vrouwen ingeënt in Brussel en Wallonië

15/03/2018
Amper 22% van de toekomstige mama’s in Brussel en Wallonië liet zich in 2016* inenten tegen kinkhoest… tegenover 69% in Vlaanderen. Dat is erg weinig, want deze luchtweginfectie is in opmars en kan voor ernstige complicaties zorgen bij zuigelingen. Om onze baby’s vanaf de geboorte te beschermen raden de Onafhankelijke Ziekenfondsen alle zwangere vrouwen aan om zich tijdens de zwangerschap te laten vaccineren.

Slapen je kinderen genoeg?

31/08/2017
Nu het schooljaar weer begint, is het hoog tijd om opnieuw goede slaapgewoontes te kweken en het juiste ritme te vinden. Om de schooldagen in volle concentratie en met veel energie aan te gaan, hebben de kinderen veel slaap nodig. Uit een studie van de Franse gemeenschap blijkt echter dat 6 jongeren op de 10 op weekdagen te weinig slapen.

Kleine kindjes en zwangere vrouwen mijden de festivals beter

26/07/2017
Ben je zwanger? Dan blijf je beter weg van muziekfestivals. Volgens audioloog Bart Vinck (UGent) is gehoorschade bij baby’s door een overmatige blootstelling aan lawaai tijdens de zwangerschap een onderschat probleem.

4 op de 10 baby’s in armoede geboren in Brussel

10/02/2017
Volgens een studie van de ULB, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting, wordt 43 % van de Brusselse kinderen geboren in een gezin dat onder de armoedegrens leeft. Deze situatie laat sporen na op de gezondheid van die kinderen. Risicofactoren als eenoudergezinnen spelen hier een belangrijke rol in.

Geen tablets of smartphones voor kinderen jonger dan 2 jaar

09/12/2016
‘Hou je kinderen weg van tablets en smartphones tot de leeftijd van 2 jaar’, dat is het advies van de American Academy of Pediatrics. Niet alleen leren ze niets bij van dat schermgebruik, het kan ook hun gezonde ontwikkeling verstoren.

Premature baby, premature ouder

16/11/2016
17 november is Wereld Prematuren Dag! Elk jaar worden in ons land bijna 10.000 baby’s te vroeg geboren. Wat betekent dat meteen ook 20.000 mannen en vrouwen vroeger dan voorzien ouders worden. Ondanks de vooruitgang van de behandeling van pasgeborenen, blijft de schok voor de kersverse ouders groot. Professionele ondersteuning is dan ook essentieel.