Publicaties

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pakken uit met vele publicaties over verschillende gezondheidsthema’s: voeding, lichaamsbeweging, wellness ... Je kan alles gratis downloaden of bestellen.

Tienergedrag - inzichten en tips voor een beter begrip

Het gedrag van mijn tiener: normaal of verontrustend? De adolescentie is een periode waarin jongeren heel wat lichamelijke en mentale veranderingen doormaken. Dat kan leiden tot bijzonder gedrag. Maar bij welke signalen stuur je als ouder best bij? Hoe en wanneer kan je ingrijpen? Er bestaat helaas geen mirakelrecept of toverformule.
Download PDF

Hé, ik ben helemaal oké! [PDF]

Uit heel wat onderzoek blijkt dat een gebrek aan zelfwaardering een belangrijke risicofactor is voor geestelijke gezondheidsproblemen bij jongeren. Om het zelfvertrouwen bij kinderen te stimuleren, ontwikkelden de Onafhankelijke Ziekenfondsen en het expertisecentrum Eetexpert daarom het gloednieuwe spelboek ‘Hé, ik ben helemaal oké!’. Met deze gids leren kinderen zichzelf op een toffe manier beter kennen!
Download PDF

Werken aan zelfwaardering met je kind(eren)

Deze folder voor ouders vormt een aanvulling op de brochure ‘Hé, ik ben helemaal oké’ en staat boordevol tips over kwesties die je bij je kinderen kan aansnijden. Er staan ook tips in om perfectionistische kinderen te helpen of je kinderen op de juiste manier aan te moedigen. Enkel beschikbaar als download.
Download PDF

Vaccinaties bij kinderen

We zien ze niet, maar ze zijn er wel! Heel wat virussen en bacteriën liggen op de loer om onverwacht toe te slaan. Een goede gezondheid vormt natuurlijk al een goede bescherming, maar toch is er soms meer nodig. Wie niet ten prooi wil vallen aan sommige besmettelijke ziektes, laat zich dan ook best vaccineren!
Download PDF

Jij en ik, veilig verliefd!

Deze brochure is gericht op jongeren die voor het eerst verliefd zijn en informatie zoeken over contraceptie en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
Download PDF

Borstvoeding, een goede start

Nog voor hun baby wordt geboren, hebben de meeste toekomstige mama’s al beslist of ze borst- of flesvoeding zullen geven. Toch is de keuze niet zo eenvoudig, want beide voedingsmethoden hebben voor- en nadelen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat borstvoeding de ideale manier is om een zuigeling te voeden tot zes maanden.
Download PDF

Is je kind allergisch? Ontdek waaraan!

Heeft je baby al van bij zijn geboorte last van hevige buikkrampen? Kampt hij op de leeftijd van vier maanden met eczeem? Heeft hij altijd een verstopte neus en niest hij veel? Dan heeft hij misschien een allergie. Maar hoe kan je nu zeker weten of het om een allergie gaat en wat daarvan de oorzaak is? In deze brochure lees je er meer over.
Download PDF

7 richtlijnen voor gezonde tanden!

Eén keer per jaar naar de tandarts gaan en twee keer per dag je tanden poetsen zijn vanzelfsprekende gewoontes om je gebit te verzorgen. Maar ook andere eenvoudige handelingen kunnen je dagelijkse tandhygiëne versterken. Alles in deze praktische brochure!
Download PDF