4 op de 10 baby’s in armoede geboren in Brussel

10/02/2017
Volgens een studie van de ULB, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting, wordt 43 % van de Brusselse kinderen geboren in een gezin dat onder de armoedegrens leeft. Deze situatie laat sporen na op de gezondheid van die kinderen. Risicofactoren als eenoudergezinnen spelen hier een belangrijke rol in.

Alleenstaande moeders

De school voor Volksgezondheid van de ULB heeft een studie uitgevoerd die leidt tot een schokkende vaststelling. 4 op de 10 Brusselse baby’s worden geboren in een gezin dat onder de armoedegrens leeft. Concreet wil dit zeggen dat een alleenstaande ouder moet proberen rond te komen met een inkomen van minder dan 867 euro per maand.

In België worden gemiddeld 2 op de 10 baby’s in zo’n gezin geboren. Het Brusselse gemiddelde ligt dus hoger. Daarbij komt nog dat in Brussel 1 op de 6 kinderen in een eenoudergezin wordt geboren. Eenoudergezinnen vormen net een sterke risicofactor voor armoede: 72 % van de eenoudergezinnen leeft onder de armoedegrens en bijna de helft van de alleenstaande moeders werkt niet.

Geïmmigreerde moeders

Uit de studie blijkt dat armoede nefaste gevolgen heeft voor de gezondheid van de kinderen en dit begint al vanaf de geboorte. Zo lopen de kinderen van geïmmigreerde moeders meer kans om te sterven in de periode rond de geboorte (tussen de 22e week van de zwangerschap en de 7e levensdag), dan kinderen met een van oorsprong Belgische moeder. Terwijl een onstabiele sociale status de risico’s lijkt te verhogen, vermindert de nationaliteit of de buitenlandse oorsprong die juist. Kinderen van moeders van buitenlandse oorsprong hebben minder risico op een laag geboortegewicht dan kinderen met een van oorsprong Belgische moeder. Dit risico wordt zelfs gehalveerd voor kinderen met een Maghrebijnse moeder. Bepaalde elementen bij culturen van een andere afkomst lijken een beschermende rol te spelen.

Meer weten?

Lees het studieverslag op de website van de Koning Boudewijnstichting!

Titre: 

4 op de 10 baby’s in armoede geboren in Brussel