05/06/2018
Veel ouders beschermen hun kinderen verkeerd tegen de zon. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door de online apotheek Newpharma. Ze doen dit niet bewust en zijn er vaak van overtuigd dat ze correct bezig zijn. Toch nemen ze risico’s door bijvoorbeeld enkel tijdens vakanties hun kinderen in te smeren met zonnecrème of te gaan wandelen tijdens de warmste uren van de dag…
De meeste ouders lijken wel te weten hoe ze hun kinderen het beste tegen de zon beschermen (regelmatig je kinderen insmeren met zonnecrème, je baby voldoende laten drinken, je kinderen niet in volle zon, maar onder een parasol laten spelen…). Maar die zaken zijn niet voldoende! En veel ouders passen minstens even belangrijke beschermingsmaatregelen niet toe :
- 81 % van de ouders smeert zijn kind niet regelmatig genoeg in met zonnecrème. Zonnecrème is na 30 minuten al 90% minder doeltreffend ! Regelmatig insmeren wil dus zeggen : om het half uur.
- 46 % smeert zijn kind niet opnieuw in nadat het uit het water komt. Toch is dit noodzakelijk! Niet alleen is de crème afgewassen, maar het water veroorzaakt een soort van spiegeleffect waardoor de zonnestralen nog krachtiger werken.
- 65 % van de ouders beschermt de huid van hun kind enkel tijdens een vakantieperiode en dus niet elke dag. Nochtans zou dit altijd moeten. UV-stralen branden altijd op de huid! Zelfs als de zon verstopt zit achter wolken is er gevaar, want die laten 80% van de UV-stralen door.
- 21% van de ouders gaat wandelen met hun baby tussen 11 uur en 16 uur. Dit zijn de uren waarin de zon het hevigste is en je dus best binnen blijft.
Het is dus niet verwonderlijk dat 33% van de kinderen, jonger dan 3 jaar, al een zonneslag heeft gehad. Hevige zonnebrand van de huid is gevaarlijk, want het verhoogt significant het risico op huidkanker.
Titre:
Baby’s in de zon : foute gewoontes van ouders