Een mooie glimlach voor je kinderen

04/05/2017
Je tanden moeten je hele leven mee. Het is dus belangrijk dat je van kinds af aan leert hoe je ze goed moet verzorgen. Het is trouwens heel simpel: respecteer onderstaande vier gouden regels en je kinderen kunnen hun leven lang van een stralende glimlach genieten.

Eet zo weinig mogelijk tussen je maaltijden door

Hou je aan vaste tijdstippen om te eten. Zo geef je je tanden tijd om ‘uit te rusten’. Iedere keer je eet, wordt je mond overspoeld met bacteriën die zich vermenigvuldigen en zuur aanmaken. Knabbel je de hele dag door, dan zijn je tanden constant in contact met zuur en wordt het risico op gaatjes groter. Koekjes, ijs en snoep eet je best met mate. Zo voorkom je niet alleen overwicht, maar ook gaatjes. 

Poets je tanden op de juiste manier

Uit de enquête die het Gezondheidsobservatorium van Henegouwen hield rond mond- en tandverzorging blijkt dat de meeste jongeren twee keer per dag hun tanden te poetsen. Maar slechts één op de drie doet dat op de juiste manier. Goed poetsen doe je zo:

  • poets je tanden twee keer per dag,
  • laat je borstel over elke tand glijden en vergeet geen enkel deel van je tand (voorkant, achterkant, bovenkant),
  • neem minstens 3 minuten de tijd om te poetsen,
  • Gebruik niet te veel tandpasta, de hoeveelheid van een erwt is voldoende. Je tanden zullen niet beter gepoetst zijn als je veel tandpasta gebruikt. Het is het poetsen zelf dat telt.

Ga elk jaar naar de tandarts

Veel volwassenen zijn bang om naar de tandarts te gaan. Een angst die ze doorgeven aan hun kinderen. Regelmatig en zo vroeg mogelijk naar de tandarts gaan, zorgt dat rampscenario’s en pijn vermeden kunnen worden. Wanneer je best voor het eerst naar de tandarts gaat? Kind en Gezin raadt aan om te starten op de leeftijd van 2 jaar en vanaf dan preventief twee keer per jaar langs te gaan.

Regelmatig en zo vroeg mogelijk naar de tandarts gaan, zorgt dat rampscenario’s en pijn vermeden kunnen worden


Tandzorg volledig terugbetaald tot 18 jaar
Tandzorg voor kinderen wordt tot de leeftijd van 18 jaar volledig terugbetaald. Het kost je dus niets. Alle verzorging en raadplegingen bij de tandarts zijn inbegrepen, behalve orthodontie en het trekken van melksnijtanden. Om de tandzorg van je kind volledig terug te krijgen, moet je wel naar een geconventioneerde tandarts gaan, maar zelfs degenen die niet geconventioneerd zijn, passen vaak de geconventioneerde erelonen toe voor de tandzorg van kinderen. Vraag meer info aan je tandarts!

Thématiques: 

Titre: 

Een mooie glimlach voor je kinderen