Foutloos je tanden poetsen!

04/05/2017
Iedereen weet dat je twee keer per dag je tanden moet poetsen om ze gezond te houden: 's morgens en 's avonds. Maar je hebt poetsen en poetsen. Om de bacteriën in de mond van je kind uit te schakelen, mag je niet zomaar wat in het rond poetsen. Zodra alle melktandjes er zijn, rond drie jaar dus, pas je best de volgende vijf tips toe voor foutloos tanden poetsen!

1. Met de hulp van mama en papa

We gaan er vanuit dat kinderen pas echt zelf hun tanden kunnen poetsen als ze letters aan elkaar kunnen schrijven. Dat leren ze in het eerste leerjaar, wanneer ze ongeveer 7 jaar zijn. Tot dan poetst je als ouder best de tanden van je kind. Staat je kind echt te popelen om het zelf te doen? Volg dan alle stappen goed mee en ga er, als dat nodig zou blijken, nog een tweede keer over met de tandenborstel.


2. Gewone of elektrische tandenborstel?

Kies in de eerste plaats een tandenborstel die geschikt is voor de leeftijd van je kind.  Naargelang de leeftijd bestaan er kleinere borstels, borstels met zachtere haren, met een steviger handvat voor een betere grip, enz. Vanaf 2 à 3 jaar kan je overgaan naar een elektrische tandenborstel. Welke tandenborstel je ook kiest, vergeet niet om hem steeds na drie maanden te vervangen. De haartjes van je tandenborstel verliezen na een tijdje hun vorm en dan poetsen ze minder efficiënt. 

3. Poets overal

Of je nu een gewone of een elektrische tandenborstel gebruikt, vergeet niet om je tanden langs alle kanten te poetsen: de binnenkant, buitenkant, de bovenkant (het gedeelte waarmee je kauwt) en de ruimte tussen je tanden. Zelfs al is er nauwelijks ruimte tussen je tanden, dan nog blijven er voedingsresten hangen, die je ze zo snel mogelijk met een tandenborstel moet verwijderen.

4. Volg steeds dezelfde routine

Om geen enkele plekje te vergeten, volg je best altijd dezelfde routine. Begin bijvoorbeeld links onderaan, ga langs de buitenkant van je maaltanden tot aan je rechter maaltanden.  Poets daarna de binnenkant en de bovenkant van je onderste tanden. Doe daarna hetzelfde met je bovenste tanden.

5. Twee minuten

Wil je elke tand correct poetsen? Voorzie dan twee minuten tijd. Voor een kind kan dit een eeuwigheid lijken. Om het iets gemakkelijker te maken, kan je een zandlopertje gebruiken.  Tijd is voor een kind een vrij abstract begrip en een zandloper maakt die twee minuten concreter en visueler. Je kan ook gewoon twee minuten laten aftellen op je gsm. Of maak het voor nog wat leuker door een liedje af te spelen dat ze graag horen, van ongeveer twee minuten.   

Thématiques: 

Titre: 

Foutloos je tanden poetsen!