Gameverslaving aanpakken

23/04/2018
Lijkt jouw kind verslaafd aan videogames? Hoe moet je dit dan aanpakken? Welke stappen moet je zetten?

gaming adolescent videogame

Praten met je kind

Het is als ouder vooral belangrijk om te praten met je kind en interesse te tonen. “De stekker uit de laptop of de spelconsole trekken heeft een averechts effect en wekt zelfs agressie op”, zegt Mark Frederickx, psychotherapeut in het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen in Tienen. “Vaak weten ouders niet waarmee hun kind bezig is. Door te communiceren, kunnen ze tot hen doordringen. Voor de gameverslaafde zelf is het opnemen van hun sociale leven het grootste obstakel. Ze leven grotendeels in een virtuele wereld en het is zeer moeilijk om weer met beide voeten in de werkelijkheid te staan.”

De behandeling

Als psychotherapeut behandelt Frederickx al een paar jaar jongeren met een gameverslaving. Hoe gaat hij daarbij te werk? “Eerst analyseer ik de problemen samen met de betrokken jongere tijdens een gesprek. Daarna vraag ik hem om z’n laptop mee te brengen en te tonen wat hij speelt. Door simpele vragen te stellen over de videogame, bouw ik een band op en kan ik tot hem doordringen. Ik maak ook gebruik van een programma dat de activiteiten op een pc registreert. Jongeren vergeten namelijk snel hoelang ze achter hun laptop zitten en op die manier zien ze de harde cijfers over hun computergebruik.”

Sociale activiteiten

Door de jongere op deze manier te behandelen, hoopt Frederickx het aantal uren dat een jongeren speelt af te bouwen. “Ik focus me op de andere sociale activiteiten. Want dat sociale isolement doorbreken, blijft de grootste uitdaging. Vaak ontdek ik ook bijkomende problemen als depressie, andere verslavingen of zelfs autisme.”
 

Thématiques: 

Titre: 

Gameverslaving aanpakken