"Ik ben 7 jaar en heb 1 gaatje in mijn tanden ... of meer"

11/05/2017
Op 4-jarige leeftijd zijn 4 op de 10 kleine Belgen nog nooit bij de tandarts geweest. Normaal? Helemaal niet, want elk kind zou rond de leeftijd van 2 jaar al een eerste keer naar de tandarts moeten gaan. Het gevolg: als ze 7 jaar oud zijn, hebben 4 op de 10 kinderen al 1 gaatje laten vullen… of meer!
Hoe gezond is het gebit van de Belgische kindjes? Gaan ze regelmatig naar de tandarts? Heeft de gratis tandzorg voor kinderen de toegankelijkheid vergroot? De Onafhankelijke Ziekenfondsen namen de raadplegingen bij de tandarts van hun 470.000 jonge leden (0-18 jaar) onder de loep. Ontdek hier waarom België voor tandzorg bij kinderen ... een slecht rapport krijgt!

38%

Op de leeftijd van 7 jaar werden al 4 op de 10 kinderen behandeld voor (minstens) één gaatje. Kinderen van gezinnen met een bescheiden inkomen (RVV, recht op de verhoogde tegemoetkoming) hebben bijna twee keer zoveel kans op gaatjes als kinderen uit niet-RVV-gezinnen: 62% tegenover 35%. Het bewijs dat de (on)gezondheid van het gebit hand in hand gaat met sociale kwetsbaarheid.

 

 

 

42%

4 op de 10 kinderen zijn op 4-jarige leeftijd nog nooit bij de tandarts geweest. Nochtans raadt Kind en Gezin een eerste tandartsbezoek rond de tweede verjaardag aan, om eventuele tandaandoeningen tijdig op te sporen. Een slechte tand- en mondgezondheid kan namelijk ernstige en soms zelfs traumatiserende gevolgen hebben voor onze kleintjes: problemen bij het kauwen of het spreken, negatief zelfbeeld, ...

 

 

54%

Slechts 1 op de 2 kinderen (54%)* heeft in 2015 een tandarts geraadpleegd, terwijl minstens 1 jaarlijks bezoek aangeraden is. Bij gezinnen met een laag inkomen (RVV) is het nog erger: daar is slechts 44% van de kinderen naar de tandarts geweest. Deze resultaten zijn ‘ronduit slecht’ volgens het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg), en de Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn het hier mee eens. Want ondanks de maatregelen van de overheid om financiële drempels weg te werken (tandzorg wordt volledig terugbetaald tot 18 jaar, uitgezonderd orthodontie), blijft het aantal raadplegingen te laag. Ter vergelijking: in Nederland gaan 9 op de 10 kinderen naar de tandarts!

 

 

Tussen 1.375 en 2.000 euro

Orthodontische behandelingen zitten in de lift, en niet alleen omdat ze onze tieners aan een tandpastaglimlach helpen. Meestal is deze behandeling nodig om verkeerd groeiende tanden recht te zetten en zo tandvleesaandoeningen en gaatjes te vermijden. Meer dan 1 op de 2 tieners (55%) heeft in de laatste vijf jaar een orthodontische behandeling aangevat of beëindigd. En dat weten de ouders maar al te goed: de factuur is vaak erg gepeperd! De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben berekend dat een Belgisch gezin gemiddeld 1.375 euro per behandeld kind uitgeeft. In een kwart van de gevallen moeten de ouders zelfs meer dan 2.000 euro zelf ophoesten. In tegenstelling tot preventieve en bewarende verzorging voor kinderen betaalt de ziekteverzekering orthodontie nauwelijks terug: slechts 375 euro (gemiddeld). 

Thématiques: 

Titre: 

"Ik ben 7 jaar en heb 1 gaatje in mijn tanden ... of meer"