Is intensief gebruik van Social Media gevaarlijk?

23/04/2018
Facebook, Instagram en Snapchat, die prijken bovenaan de lijst van social media die door kinderen en jongeren worden gebruikt. Is een intensief gebruik gevaarlijk voor jongeren? Pedagoog Christophe Butstraen soms enkele risico’s op.

Pedagoog christophe butstaenSlaaptekort

“Wie constant op social media zit, slaapt vaak te weinig of slecht. Om vlot in te slapen heb je het slaaphormoon melatonine nodig”,  zegt pedagoog Christophe Butstraen. “Dat hormoon wordt opgewekt door in het halfdonker te wachten tot je in slaap valt. Maar als je net voor het slapen nog naar het blauwe licht van een gsm-scherm ligt te staren, wordt je geest klaarwakker. En dat kan leiden tot slapeloosheid of chronisch slaaptekort. Slaap is wat de hersenen van jongeren nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.”

Jaloezie en laag zelfbeeld

“Sommige jongeren gebruiken social media op een passieve manier”, legt Butstraen uit. “Dat zijn jongeren die het profiel van andere gebruikers bekijken, maar zelf niet actief deelnemen. Dit gedrag kan leiden tot jaloezie en een laag zelfbeeld. Social media zijn gericht op egocultuur. Je geeft jezelf bloot en dus verwacht je je aan een positieve respons.”

Grenzen stellen

“Ouders moeten hun kinderen leren hoe ze zich best online kunnen gedragen”, zegt Butstraen. “Het is belangrijk om grenzen te stellen, waarbij rekening wordt gehouden met de realiteit van de jongeren. De ouders moeten hun rol van opvoeder opnemen en hun kinderen helpen zichzelf te aanvaarden zonder dat een goedkeuring van anderen via sociale media nodig is.” Butstraen gaat nog een stap verder. “Dergelijke opleiding zou verplicht opgenomen moeten worden in het lessenpakket op school.”

 

Thématiques: 

Titre: 

Is intensief gebruik van Social Media gevaarlijk?