Kleine kindjes en zwangere vrouwen mijden de festivals beter

26/07/2017
Ben je zwanger? Dan blijf je beter weg van muziekfestivals. Volgens audioloog Bart Vinck (UGent) is gehoorschade bij baby’s door een overmatige blootstelling aan lawaai tijdens de zwangerschap een onderschat probleem.

Gevaarlijk voor kleine kinderen

Het is stilaan een vertrouwd beeld op de festivalterreinen: kleine kinderen met een felkleurige koptelefoon die hun ouders vergezellen. Nochtans is ook dat niet zonder risico. Volgens Vinck blijven ook kinderen tot 15 jaar beter thuis van festivals. “Hoofdtelefoons of oorschelpen beschermen enigszins, maar vaak niet genoeg.”

Decibels in de buik

Geluiden die schadelijk zijn voor een zwangere vrouw zijn dat ook voor hun ongeboren baby. Dat is het niet mis te verstane advies van Kind & Gezin. Bart Vinck maakt zich dan ook zorgen over zwangere vrouwen die naar muziekfestivals trekken. “De buikwand houdt nauwelijks lawaai tegen, terwijl de oren al na 3 à 4 maanden zwangerschap ontwikkeld zijn. Bij 102 decibel, niet abnormaal bij een festival, krijgt zo’n ongeboren kind ook 97 decibel te verwerken”, klinkt het. Daarnaast stijgen bij zoveel lawaai de bloeddruk, de hartslag en het adrenalinepeil van de toekomstige mama, wat ook niet goed is voor het kind.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Kind & Gezin!

Titre: 

Kleine kindjes en zwangere vrouwen mijden de festivals beter