Naar het ziekenhuis met een bronchiolitis

13/08/2018
Jonge kinderen hoesten veel en hebben vaak een loopneus… Het is dan ook geen verrassing dat infectieziekten de belangrijkste oorzaak zijn van een ziekenhuisopname bij jonge kinderen. Ze worden vaak veroorzaakt door een virus en tasten vooral de luchtwegen aan. In de meeste gevallen gaat het om bronchiolitis en (broncho)pneumonie.

hospitalisatie van kinderenEen ziekenhuisopname gebeurt meestal na een raadpleging bij de behandelend arts. Het kan ook zijn dat er na een urgent bezoek aan de spoeddienst van het ziekenhuis wordt beslist om het kind te laten opnemen. Vooral in dit laatste geval is het moeilijk om dit voor te bereiden.

 

Bronchiolitis 

Het respiratoire syncytiële virus (RSV) is de meest voorkomende oorzaak van "bronchiolitis" (een ontsteking van de kleine bronchiën). Het tast de bovenste luchtwegen en longen aan. Meer dan een derde van de kinderen jonger dan 2 jaar, wordt door dit virus getroffen. Het slaat vooral hard toe bij baby's. Bronchiolitis is erg besmettelijk en komt voor tussen oktober en maart.

 

Een besmetting met RSV heeft dezelfde symptomen als een verkoudheid:

  • verstopte neus,
  • hoesten,
  • matige koorts,
  • soms piepende of moeilijke ademhaling.

 

Als de besmetting zich uitbreidt naar de lagere luchtwegen kan ze uitmonden in bronchiolitis of een longontsteking.

 

Wat te doen bij bronchiolitis?

Om te beginnen is het belangrijk dat een verstopte neus wordt vrij gemaakt. Bij baby’s kan dit onder meer door de neus regelmatig te spoelen. De arts kan ook de inhalatie van bronchodilatatoren voorschrijven, wat kan worden toegediend via een aerosol of een puffer met inhalatiekamer. Deze behandeling is vooral efficiënt bij astma, dus maar een minderheid van de zuigelingen reageert hier op. Nasale sprays en hoestsiropen zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek, maar worden afgeraden. Ze doen meer kwaad dan goed en kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor peuters.  

 

Verzorging van de neus

Ademen met een verstopte neus is moeilijk. Voor de behandeling van bronchiolitis, maar ook van veel andere aandoeningen aan de luchtwegen, is het essentieel om regelmatig de neus van de baby vrij te maken. Meestal wordt hiervoor een fysiologisch serum gebruikt, dat bestaat in de vorm van een spray of in flesjes van 1 dosis. Je legt de baby op zijn rug en draait zijn hoofdje opzij. Het is belangrijk dat je het hoofdje blijft vasthouden met één hand zodat de baby blijft opzij kijken. Met je andere hand steek je het uiteinde van de verstuiver of het zoutflesje in het bovenste neusgat. Je drukt stevig op het flesje. Als je het goed doet, zie je het water uit het onderste neusgat stromen. Veeg vervolgens de neus van je baby af met een tissue. Geen enkel kind vindt neusverzorging leuk. Laat je daar niet door afschrikken en doe zachtjes voort.

Thématiques: 

Titre: 

Naar het ziekenhuis met een bronchiolitis