Neus-Keel-Ooringrepen: niet zo uitzonderlijk bij jonge kinderen

29/08/2018
Keelamandelen laten verwijderen, buisjes in de oren plaatsen of de ‘poliepen’ uithalen. Deze 3 ingrepen komen regelmatig voor bij jonge kinderen. Het zijn intussen routineklussen voor neus-, keel-, en oorartsen en kunnen perfect worden uitgevoerd in daghospitalisatie. Maar wat houden die ingrepen in ? Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle, geeft ons wat meer uitleg.

Dokter Pilaete_NKO-artsEen dagje ziekenhuis voor een NKO-ingreep is niet zo uitzonderlijk bij jonge kinderen. Dat blijkt uit de studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen over ziekenhuisopnames bij kinderen. Maar wat zijn die NKO-ingrepen dan precies?

Dr. Karen Pilaete (K.P.) “Iedereen kent wel het plaatsen van buisjes in de oren. Dokters spreken dan van transtympanale drains. Maar ook het wegnemen van poliepen (adenotomie) en het verwijderen van de amandelen (tonsillectomie), komen regelmatig voor bij jonge kinderen. Deze ingrepen gebeuren onder volledige verdoving in de operatiezaal. Dat wil zeggen dat er een anesthesist aanwezig is, die voor de verdoving zorgt en dat  observatie na het ontwaken in daghopsitalisatie noodzakelijk is.

De rol van de ouders is belangrijk. Wat kunnen zij het beste doen als hun kind voor één van deze ingrepen wordt opgenomen in het ziekenhuis?

K.P.: “Een ouder mag zijn kind begeleiden in de operatiezaal tot wanneer het slaapt. De 3 bovengenoemde ingrepen duren niet zo heel lang, dit varieert van 10 min tot een uur. Na de ingreep mogen de ouders opnieuw bij hun kindje in de ontwaakzaal wachten, tot het terug naar het dagziekenhuis kan”

Thématiques: 

Titre: 

Neus-Keel-Ooringrepen: niet zo uitzonderlijk bij jonge kinderen