Ouders en verzorgend personeel: één team

13/08/2018
Als een kind in het ziekenhuis ligt, is het belangrijk om de ouders dicht in de buurt te hebben. Ze spelen een cruciale rol en zijn de partners van het verzorgend personeel. Hoe kan je als ouder de gezondheidsprofessionals helpen om te zorgen dat je kind deze ongewone periode zo goed mogelijk doorkomt? Hier volgen enkele tips...

ouders partner zorgverleners hospitalisatie kinderenDe specialist van je kind

De ouders en het verzorgend team willen allebei maar één ding: dat het kind herstelt. Als ouder ben je natuurlijk DE specialist van je kind. Je kent zijn gewoontes en zijn karakter het best en je weet als geen ander hoe je hem op zijn gemak moet stellen. Info die nuttig kan zijn bij een ziekenhuisopname. Jij en het verzorgend personeel vormen samen één team.

 

Bepaalde kinderen stellen vragen over hun ziekte, ze willen weten wat er met hen gebeurt. Wees niet bang om hen in eenvoudige woorden uitleg te geven die afgestemd is op hun leeftijd. Andere kinderen hebben dan weer meer lichamelijke troost of afleiding nodig op het moment van de verzorging. Hoe jonger de kinderen, hoe meer ze je bezorgdheid kunnen aanvoelen.

 

Geplande of onvoorziene ziekenhuisopname

Een ziekenhuisopname van een kind zet de hele familie op zijn kop. Zeker als de opname onverwacht is en je niet de tijd hebt gekregen om je voor te bereiden. Je dagelijkse routine is naar de vaantjes: je wilt bij je kind zijn in het ziekenhuis, maar je wilt ook dat je leven erbuiten met de andere gezinsleden op wieltjes loopt. Hoog tijd om op je netwerk een beroep te doen en grootouders, nonkels en tantes, ouders op school, of vrienden in te schakelen. Heel wat mensen zullen maar al te graag een handje toe te steken. Zo kan jij voldoende op kracht komen om de rit vol te houden.  

 

Is de ziekenhuisopname gepland? Aarzel dan niet om je te informeren en vragen te stellen aan het medisch team dat instaat voor de verzorging van je kind. Alle gezondheidsprofessionals die in de pediatrie werken, weten hoe bang ouders zijn voor de ziekenhuisopname van hun kind. Ze zijn opgeleid om al hun vragen zo goed mogelijk en met empathie te beantwoorden.

 

Speelgoed van thuis

“Wanneer een kind in het ziekenhuis ligt, krijgt hij vaak nieuw speelgoed en veel cadeautjes van zijn omgeving”, legt Harmony Dussart, psychologe in het Erasmusziekenhuis (Brussel) uit. “Dat is normaal, maar speelgoed meenemen van thuis is ook belangrijk. Voorwerpen die voor hem vertrouwd zijn, die de geur van thuis hebben, zoals een kussensloop of een oude knuffelbeer, zijn voor het kind een houvast.”

Thématiques: 

Titre: 

Ouders en verzorgend personeel: één team