Poliepen wegnemen: een kleine ingreep

29/08/2018
Poliepen laten verwijderen of een adenotomie: het is één van de ingrepen die regelmatig wordt uitgevoerd bij jonge kinderen. Ouders zien hun kinderen liever niet opgenomen in het ziekenhuis. Maar ook deze ingreep is intussen een routineklus voor de neus-keel-oorarts en kan perfect worden uitgevoerd in daghospitalisatie. Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle, geeft ons wat meer uitleg.

Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria:Dokter Pilaete_NKO-arts "We gaan een ingreep uitvoeren als blijkt dat de neuspoliepen chronisch ontstoken zijn."

 

neus keel oor poliepen verwijderenWat zijn poliepen?

Dokter Karen Pilaete (K.P.): “De poliepen zitten achteraan in de neuskeelholte, dat wil zeggen achter de neus, boven het weke verhemelte. Soms spreekt men over vegetaties, adenoïden of neusamandelen. Wanneer we ademen door de neus, stroomt de lucht door de neuskeelholte. In dezelfde holte mondt ook de buis van Eustachius uit, die in het middenoor de luchtdruk regelt en zorgt voor de afvoer van slijm.”

Wanneer is een ingreep nodig?

K.P.: “We gaan een ingreep uitvoeren als blijkt dat de neuspoliepen chronisch ontstoken zijn. Dit veroorzaakt voortdurende of steeds terugkerende verkoudheden of oorontstekingen. Maar ook als de neuspoliep te groot is, kan het zijn dat een ingreep nodig is. In dat geval zullen de neus en de oren van het kindje verstoppen. Dit valt op als het kindje altijd door de mond ademt, begint te snurken of zelfs minder goed hoort.”

Hoe gebeurt het verwijderen van de poliepen?

K.P.: “De ingreep gebeurt onder volledige verdoving in de operatiezaal. De ouders mogen hun zoon of dochter begeleiden naar de operatiezaal en er bij blijven tot hij/zij in slaap is. De KNO-arts krabt de poliepen weg met een speciaal instrument. Na de ingreep mogen de ouders in de ontwaakzaal wachten bij hun kind, tot het voldoende wakker is om terug te keren naar het dagziekenhuis. De ingreep gebeurt in daghospitalisatie omdat het een ingreep is onder algemene verdoving, waarbij nadien een korte observatie nodig is. Na de operatie wordt er vooral in het oog gehouden dat er geen nabloedingen optreden, maar meestal kan het patiëntje al in de loop van de namiddag naar huis.”

Wat is belangrijk tijdens de verzorging achteraf?

K.P.: “Het is belangrijk een bloeding na de operatie te vermijden. Daarom is het afgeraden om de eerste twee dagen te warm voedsel te eten. Tot een week na de ingreep, mag het kind geen sport doen. Daarnaast mag het kindje ook niet in de volle zon zitten na de operatie, omdat warmte het risico op nabloedingen verhoogt. Meestal zijn er echter postoperatief weinig klachten  en kan het kindje de dag nadien al terug naar de crèche of naar school.”

Thématiques: 

Titre: 

Poliepen wegnemen: een kleine ingreep