Postnatale depressie, ook bij papa’s?

09/07/2018
Verschillende studies tonen aan dat ook papa’s van hun (b)roze wolk kunnen donderen als prille ouder. “Het is vooral belangrijk om zoveel mogelijk samen met de baby bezig te zijn”, zegt Ouder-kindtherapeute Claudine Crommar.

Een papa ondergaat geen hormonale, biologische verandering na de geboorte, het is voor hem toch ook een ingrijpende gebeurtenis. Het wetenschappelijke onderzoek naar postnatale depressie bij papa’s staat nog in kinderschoenen, maar recente studies tonen aan dat 5 à 10% van de vaders met depressieve gevoelens kampt na de geboorte van zijn kind*. Bij mama’s gaat het om 10% à 20%. 

Op de tweede plaats

“Ik zie veel mannen die klagen dat ze nu op de tweede plaats staan”, legt Claudine Crommar uit. “Ze voelen zich niet langer de partner van hun vrouw, maar louter een geldverdiener en een hulpje in het huishouden en de baby. Ook seksualiteit speelt een rol: er is minder seks en hun kind zien geboren worden of een knip bij hun vrouw brengt sommige mannen in de war.” 

Geen band met de baby?

Wat is het grootste gevaar van een papa die in de put zit? “Het grootste risico is dat de papa geen band opbouwt met de baby”, legt Crommar uit. “Maar we mogen niet dramatiseren. Bij de meeste papa’s met een dipje gaan die negatieve gevoelens over na 3 maanden. Ze raken gewend aan de nieuwe situatie en ook de relatie met hun vrouw normaliseert. Als het toch uit de hand loopt, is professionele psychologische hulp nodig.”

Thématiques: 

Titre: 

Postnatale depressie, ook bij papa’s?