Hoe een postnatale dip voorkomen en herkennen?

09/07/2018
Ook papa’s kunnen het moeilijk hebben als prille ouder. “Bij een postnatale depressie denken we meestal alleen aan de mama”, zegt Ouder-kindtherapeute Claudine Crommar.

Ook papa kan zich neerslachtig voelen na de geboorte van zijn kind. Hoe kan je het best voorkomen dat de papa in een dip belandt? “Voor alle duidelijkheid, de meeste papa’s beleven de periode rond de bevalling zonder problemen”, zegt Crommar. “Mijn grote tip om problemen te voorkomen: mama en papa moeten die intense periode samen beleven. Het is belangrijk dat de papa bv. meegaat naar de gynaecoloog en zich ook veel bezighoudt met de baby. Zo is hij betrokken en voelt hij zich goed in zijn nieuwe rol.”

Praten is belangrijk

Hoe uit zo’n postnatale dip zich nu bij mannen? Voelen ze zich futloos, vermoeid, prikkelbaar, …? “Dat is heel individueel”, legt Claudine Crommar uit. “Door een complexe psychologische voorgeschiedenis (bv. een problematische relatie met zijn eigen vader) kan een papa in een echte depressie belanden. Mijn ervaring leert me dat papa’s die het lastig hebben zich vooral vaak terugtrekken en heel moeilijk kunnen praten over die negatieve gevoelens. Als een papa zijn hart kan luchten bij zijn vrouw en naaste omgeving is de kans op problemen al veel kleiner.”
 

Thématiques: 

Titre: 

Hoe een postnatale dip voorkomen en herkennen?