Slapen je kinderen genoeg?

31/08/2017
Nu het schooljaar weer begint, is het hoog tijd om opnieuw goede slaapgewoontes te kweken en het juiste ritme te vinden. Om de schooldagen in volle concentratie en met veel energie aan te gaan, hebben de kinderen veel slaap nodig. Uit een studie van de Franse gemeenschap blijkt echter dat 6 jongeren op de 10 op weekdagen te weinig slapen.

Geeuwen op de schoolbanken

In de zomer durven ouders al eens wat flexibeler zijn: het avondeten loopt wat langer uit, de kinderen liggen later in hun bed en ’s morgens mogen ze langer slapen. Maar eens het schooljaar opnieuw begint, is het weer tijd om zich te herpakken, want slaaptekort kan een negatieve invloed hebben op de schoolprestaties van kinderen. Uit een enquête van de Franse gemeenschap, die meegefinancierd werd door Kind en Gezin, blijkt dat 60% van de kinderen minder dan 9 uur slaapt. In de lagere school is dat 30% en in de middelbare school 85%.

Leeftijdsgebonden

Hoeveel slaap een kind precies nodig heeft, hangt uiteraard samen met de leeftijd. Leerlingen uit de lagere school hebben meer slaap nodig dan jongeren uit de middelbare school, wiens ritme sowieso door hormonale schommelingen verstoord is. Volgens specialisten heeft een kind van 2 à 6 jaar 10 tot 13 uur slaap nodig. Kinderen van 12 jaar hebben minstens 10 uur slaap nodig om in vorm te zijn, terwijl tieners met minstens 9 uur slaap genoeg hebben.

Bron : Sudpresse

Meer info?

Kind en gezin heeft heel wat info over het slaapgedrag bij kinderen.

Titre: 

Slapen je kinderen genoeg?