Slikken onze kinderen te veel antibiotica?

27/03/2018
Gemiddeld drie doosjes per jaar, zoveel antibiotica krijgt de helft van de baby’s in ons land. Pas na de leeftijd van zes jaar daalt het antibioticagebruik. Professor An De Sutter van de Universiteit Gent legt uit…

antibioticaHoe komt het dat zoveel van onze kinderen en tieners antibiotica nemen? Pas na de leeftijd van zes jaar daalt het antibioticagebruik. “Een exacte verklaring bestaat niet voor dat hoge cijfer, maar er zijn wel enkele mogelijke redenen”, zegt professor An De Sutter. “Kinderen worden meer ziek dan volwassenen. Ouders denken dan dat antibiotica nodig zijn om hen te genezen. Ouders zijn ongerust als hun kind ziek is en dan nemen ze het zekere voor het onzekere. De arts gaat vaak op die wens in.”

Resistente bacteriën en bijwerkingen

Onnodig antibioticagebruik bij kinderen houdt verschillende risico’s in. Zo ontwikkelen bacteriën een weerstand tegen antibiotica:  ze worden resistent, waardoor de werking van de medicatie afneemt. “Dat is een groot gevaar. Door die resistentie kunnen we bijvoorbeeld bij luchtweginfecties enkele antibiotica al niet meer voorschrijven”, vertelt De Sutter. “En er zijn ook bijwerken. Zo veroorzaken bepaalde antibiotica diarree: ze tasten de darmflora aan. Ook allergische reacties komen voor, zeker bij de penicilline-groep. Dat zijn antibiotica die het vaakst voorgeschreven worden bij luchtweginfecties.”

Transparante communicatie over antibiotica

Volgens professor De Sutter ontstaan er af en toe misverstanden tijdens een consultatie bij de huisarts. “Huisartsen interpreteren de ongerustheid van een ouder vaak als een teken dat die antibiotica wil. Artsen zouden beter expliciet vragen aan de ouder of die antibiotica wil. Er is nood aan een transparante communicatie. Als antibiotica niet nodig zijn, moet de arts dat tegen de ouder durven te zeggen.”

Thématiques: 

Titre: 

Slikken onze kinderen te veel antibiotica?