Sociale media: jongeren op zoek naar erkenning

23/04/2018
Zijn social media gevaarlijk? Volgens professor Véronique Delvenne, hoofd van de dienst kinderpsychiatrie in HUDERF, is er meer aan de hand.

social media danger jongerenSociaal leven

“Als jongeren zich helemaal verliezen in social media, dan is dat omdat er iets buiten hun scherm, in hun omgeving of in hun gezin niet gaat”, verklaart Véronique Delvenne, van HUDERF. “Een kind dat genoeg aandacht krijgt, activiteiten doet met zijn ouders en een sociaal leven heeft, zal zichzelf niet verliezen op social media. Het probleem ligt niet bij de technologie, maar bij het gezinsleven van de kinderen en de affectie die ze krijgen.”

Cyberpesten

“Niet alles is slecht aan social media en er zijn ook wel voordelen. Het is een snelle manier om toegang te krijgen tot een heleboel kennis”, zegt professor Delvenne. “Jongeren staan meer met elkaar in contact dan vroeger.” Maar dat contact kan ook nadelige gevolgen hebben. “Zo is cyberpesten een problematisch fenomeen”, legt professor Delvenne uit. “Pesten hangt samen met het feit dat de communicatiestroom nooit stopt. Na school en in het weekend blijven jongeren actief op social media. Dat is een van de meest negatieve punten. Social Media is een tool die weerspiegelt hoe de mens in elkaar zit. Daarom moeten zowel ouders als leraars waarden meegeven over het gebruik van social media.”

 

Thématiques: 

Titre: 

Sociale media: jongeren op zoek naar erkenning