Trommelvliesbuisjes: hoe, wat, waarom…

29/08/2018
Buisjes of transtympanale drains in de oren plaatsen: het is één van de ingrepen die regelmatig wordt uitgevoerd bij jonge kinderen. Ouders zien hun kinderen liever niet opgenomen in het ziekenhuis. Maar deze ingreep is intussen een routineklus voor de neus-keel-oorarts en kan perfect worden uitgevoerd in daghospitalisatie. Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle, geeft ons wat meer uitleg.

Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle: Dokter Pilaete_NKO-arts"Een buisje moet ervoor zorgen dat het vocht uit het oor verdwijnt"

 

 

Neus keel oor trommelvliesbuisjesWat zijn trommelvliesbuisjes?

Dokter Karen Pilaete (K.P.): “Trommelvliesbuisjes zijn kleine plastic buisjes van enkele millimeters groot, die in het trommelvlies worden geplaatst. Ze blijven gemiddeld 1 jaar zitten, al kan dit variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Het buisje wordt na die periode spontaan door het trommelvlies uitgestoten, hierbij sluit het gaatje in het trommelvlies meestal vanzelf.

Waarom worden trommelvliesbuisjes geplaatst?

K.P.: “Eén van de meest voorkomende redenen waarom we die plaatsen, is omdat het kindje steeds terugkomende ooronstekingen heeft. Dan gaat het om zeker 3 keer per zes maanden of minstens 4 keer per jaar. Ook als blijkt dat het kindje minder goed begint te horen, doordat het een slijmoor (glue ear) heeft. Dit wordt veroorzaakt door een slechtwerkende buis van Eustachius, waardoor het middenoor is gevuld met vocht, in plaats van met lucht. Het is niet ongebruikelijk dat er bij patiënten met een trommelvliesbuisje een “loopoor” ontstaat: het buisje moet immers de etter en het vocht uit het oor laten lopen. Een loopoor wordt meestal behandeld met antibioticadruppeltjes. Bij de meeste kinderen is het plaatsen van trommelvliesbuisjes maar één keer nodig. Het gebeurt dat de procedure meerdere keren herhaald moet worden, omdat de buis van Eustachius nog niet hersteld is. Over het algemeen zal de werking van de buis van Eustachius na de leeftijd van 7 jaar verbeteren, zodat er geen nieuwe buisjes meer nodig zijn.”

Hoe verloopt de ingreep?

K.P.: “Onder microscopisch zicht wordt een kleine snede in het trommelvlies gemaakt. Zo nodig wordt het vocht uit het middenoor gezogen en het buisje wordt in het gaatje van het trommelvlies geplaatst. De ingreep gebeurt onder een korte algemene narcose (15 tal minuten) in dagziekenhuis. Een ouder mag bij het kindje blijven tot het slaapt.  Nadien worden de ouders opnieuw bij het kind gebracht in de ontwaakzaal. Meestal kan het kindje rond de middag al naar huis.”

 Wat is belangrijk voor de verzorging achteraf?

K.P.: “De eerste 10 dagen na het plaatsen van buisjes wordt afgeraden om te gaan zwemmen, omdat de buisjes tijd nodig hebben om goed vast te gaan zitten. Bovendien mag er geen water met hoge druk in de oren terechtkomen, zolang er een buisje in zit. Zwemmen zonder bescherming wordt bijvoorbeeld wel toegestaan, maar duiken wordt afgeraden. Je neemt best preventief beschermende maatregelen door op maat gemaakte oordopjes te gebruiken. Als het kindje last heeft van een loopoor, wordt best ook een afspraak gemaakt  met de NKO-arts om het vocht weg te zuigen.”

Thématiques: 

Titre: 

Trommelvliesbuisjes: hoe, wat, waarom…