Videogames, een gevaarlijk spel?

23/04/2018
‘Verslavend’, het is een woord dat jongeren vaak in de mond nemen om een leuke videogame te omschrijven. Maar wanneer spreken we van een echte gameverslaving? Bestaat er zoiets als ‘gezond gamen’? Psychotherapeut Mark Frederickx geeft tekst en uitleg.

gaming adolescent videogame

Leerrijke hobby of gevaarlijk?

Je hebt het als ouder misschien al meegemaakt: je kind speelt een videogame en hij gaat er zodanig in op dat hij weinig merkt van wat er rond hem gebeurt. Zijn dat de eerste kiemen van een gameverslaving? “Zeker niet”, vertelt Mark Frederickx, psychotherapeut in het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen in Tienen. “We spreken te snel van ‘gameverslaving’. Echte gameverslaafden vormen namelijk een zeer kleine groep. Het gaat vooral om jongeren met een aanleg voor verslaving die zich verliezen in zo’n videogame en contact met de werkelijkheid verliezen. Voor de meeste jongeren zijn games een leerrijke hobby.”

Isolement

“Ik spreek pas van een probleem wanneer leeftijdsgebonden taken niet meer worden vervuld, zoals slechte resultaten op school”, legt Frederickx uit. Als ouder is het dus niet gemakkelijk om een gameverslaving te herkennen. “Bovendien is de verslaving vaak al diepgeworteld als de symptomen echt komen bovendrijven. Maar dit gebeurt slechts bij een kleine groep. Denk maar aan jongeren die thuiskomen van school en zonder een woord te zeggen onmiddellijk naar hun kamer trekken met cola en chips. Ik heb zelfs iemand behandeld die in een fles plaste om zo snel mogelijk verder te kunnen spelen. Deze jongeren sluiten zich volledig op, verzorgen zich niet langer en combineren hun gameverslaving soms ook met softdrugs.”
 

 

Thématiques: 

Titre: 

Videogames, een gevaarlijk spel?