Waar komen gaatjes vandaan?

05/05/2017
4 op de 10 kinderen hebben al een gaatje (gehad) vóór ze zeven jaar oud zijn. Cariës komt vaak voor bij kinderen, terwijl het makkelijk vermeden kan worden door goed te poetsen. Waardoor ontstaan gaatjes? Hoe kan je ze voorkomen? Hier vind je wat uitleg en goede tips!

De rol van zuren

Iedere keer als je kinderen eten of iets zoets drinken, nodigen ze duizenden bacteriën uit in hun mondje. Als die bacteriën niet regelmatig weggepoetst worden, maken ze zuren aan. Die zuren vallen het glazuur aan en veroorzaken gaatjes.

Cariës wordt vaak voorgesteld als een bruine vlek op een tand, maar eigenlijk is het niet zichtbaar met het blote oog. Een gaatje is ook niet per definitie pijnlijk. Alleen de tandarts kan nagaan of er gaatjes zijn en hoeveel.
De enige manier om gaatjes te vermijden is poetsen en nog eens poetsen. Concreet wil dat zeggen: twee keer per dag. En daarnaast een keer per jaar naar de tandarts!

Enkele tips om gaatjes te voorkomen bij je kinderen

  • Laat je kind niet in slaap vallen met een papfles met melk of een gesuikerde drank in zijn mondje. Deze slechte gewoonte stimuleert de zogenaamde ‘zuigflescariës’.
  • Doop het tutje van je kind niet in honing of een ander gesuikerd voedingsmiddel om het te kalmeren.
  • Probeer het bestek of het tutje van je kind niet in je eigen mond te stoppen, en vermijd kusjes op de mond. Sommige bacteriën die gaatjes veroorzaken, worden overgedragen bijvoorbeeld van moeder op kind.
  • Zodra de eerste tandjes van je kind doorkomen, begin je ze best te poetsen. Er bestaan hier speciale tandenborstels voor.
  • Tandenpoetsen voor het slapengaan is uitermate belangrijk. ’s Nachts maken we minder speeksel aan en speeksel beschermt onze tanden juist. Een poetsbeurt overslaan betekent hetzelfde als bacteriën en zuren de vrijheid geven om op je tanden te blijven plakken en allerhande schade aan te richten.
  • Als je de tanden van je kind niet kan poetsen vlak nadat het iets zoets gegeten heeft, kan je het ook een groot glas water laten drinken. Dit lost de suikers en zuren alvast voor een stuk op.
  • De kiezen zijn vaak het eerste slachtoffer van cariës. Het is belangrijk dat je als ouder de tanden van je kinderen poetst en dat tot ze negen jaar zijn. Voor die leeftijd is de motoriek van een kind nog niet fijn genoeg om zelf efficiënt te poetsen.

Thématiques: 

Titre: 

Waar komen gaatjes vandaan?