Waarom de wijsheidstanden laten verwijderen?

15/10/2018
Niet alleen jongere kinderen, maar adolescenten worden al eens in het ziekenhuis opgenomen. In veel gevallen gaat het om het trekken van wijsheidstanden. Dit gebeurt in daghospitalisatie en wordt aanzien als een chirurgische ingreep.

“Er bestaan discussies over de zin of onzin van het verwijderen van wijsheidstanden en ook op welk moment dit dan het beste gebeurt”, zegt dokter Herman Van Den Eynde, stomatoloog op de dienst Mond-, Kaak- en aangezichtschirurgie van het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst. “Er bestaat geen gouden regel en elke situatie en patiënt is anders.”Dokter VandenEynde_stomatoloog

 

Belangrijkste redenen om wijsheidstanden te trekken:

  • Plaatsgebrek: Bij de meeste mensen zijn de onder- en bovenkaak niet groot genoeg om ook de wijsheidstanden te laten doorkomen. Te weinig plaats veroorzaakt verschillende problemen. Zo kan het gebeuren dat de wijsheidstanden slechts gedeeltelijk scheef doorkomen. Hierdoor zijn ze moeilijker te poetsen, waardoor er sneller infecties of gaatjes ontstaan. Doordat er niet genoeg plaats is, oefenen ze druk uit op de andere tanden in de mond. Die gaan zich daardoor verplaatsen en dit is schadelijk voor het gebit. “Als duidelijk is dat er niet genoeg plaats is in de mond, nemen we de wijsheidstanden preventief weg, dus voor bovenstaande problemen ontstaan”, zegt dokter Van Den Eynde.
  • Infectie, ontstekingen,  cariës,…: Als de wijsheidstanden niet preventief verwijderd werden en er niet genoeg plaats is in de mond, is de kans groot dat de tanden later toch weg gehaald moeten worden. “Vaak is hiervoor de aanleiding een infectie, ontsteking of gaatje”, verduidelijkt dokter Van Den Eynde.
  • Orthodontie: Als een orthodontische behandeling gedaan is, wordt vaak in overleg met de orthondontist afgesproken om de wijsheidstanden alsnog weg te nemen. Dokter Van Den Eynde: “Op die manier vermijden we plotse ongewenste tandverplaatsingen wanneer de wijsheidstanden plots uitkomen.”
  • A-functionaliteit: Het gebeurt ook dat een wijsheidstand niet wordt gebruikt, en dat er in de boven- of onderkaak tegenover de wijsheidstand geen tand zit. In dit geval is het beter om die ene wijsheidstand weg te nemen. “Deze tanden gaan soms ‘op zoek’ naar tandcontact en daarbij gaat de patiënt in het tandvlees van bovenliggende of onderliggende kaak bijten”, verklaart dokter Van Den Eynde.

 

Als de wijsheidstanden mooi in de tandenboog staan, in contact met een boven- of onderliggende tand en perfect gezond zijn, kunnen ze uiteraard gewoon in de mond blijven!

 

Daghospitalisatie

Wijsheidstanden moeten niet altijd onder algemene verdoving verwijderd worden. “Al biedt dit wel een aantal voordelen”, verduidelijkt dokter Van Den Eynde. “Zo kunnen de (meestal vier) wijsheidstanden in één keer chirurgisch worden verwijderd, ongeacht de moeilijkheidsgraad. Volledige verdoving maakt de ingreep volledig pijnloos en zo wordt de patiënt niet geconfronteerd met ongemakken tijdens de operatie, zoals geluid, druk…). We kunnen zo trouwens al tijdens en onmiddellijk na de ingreep optimale pijnmedicatie worden toegediend, samen met medicijnen om de zwelling te beperken. Ook kleine ongemakken, zoals een nabloeding, kunnen we zo vlotter opvangen. Vooral voor de meest angstige patiënten is een volledige verdoving de ideale manier om de ingreep vlot te laten verlopen.”

 

Het kan ook zijn dat je tandarts de tanden verwijdert onder plaatselijke verdoving. Toch verkiezen sommige tandartsen dat dit gebeurt op een gespecialiseerde dienst. Van Den Eynde: “Dat is afhankelijk van de situatie: wat kan de patiënt aan, zijn de wijsheidstanden gemakkelijk te verwijderen, ziet de patiënt dit zelf zitten… Dit gebeurt dan in twee keer, waarbij telkens één kant van de mond wordt behandeld. Op die manier ondervindt de patiënt het minste ongemak van de verdoving, waarbij tanden, lip en één zijde van de tong gevoelloos aanvoelen.”

Thématiques: 

Titre: 

Waarom de wijsheidstanden laten verwijderen?