Hospitalisatie
“Een orthodontie-ingreep bij mijn tiener? Wat is dat?”
15/10/2018
Soms belanden onze kinderen in het ziekenhuis. Dat zijn vaak jonge kinderen, maar ook adolescenten worden wel eens in het ziekenhuis opgenomen en dan gaat het vaker om een operatie. Vooral vanaf de leeftijd van 16 jaar zijn er opmerkelijk meer daghospitalisaties voor een chirurgische ingreep.
Keelamandelen weghalen: hoe, wat, waarom…
29/08/2018
De keelamandelen laten verwijderen of een tonsillectomie: het is één van de ingrepen die regelmatig wordt uitgevoerd bij jonge kinderen. Ouders zien hun kinderen liever niet opgenomen in het ziekenhuis. Maar ook deze ingreep is intussen een routineklus voor de neus-keel-oorarts en kan perfect worden uitgevoerd in daghospitalisatie. Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle, geeft ons wat meer uitleg.
Poliepen wegnemen: een kleine ingreep
29/08/2018
Poliepen laten verwijderen of een adenotomie: het is één van de ingrepen die regelmatig wordt uitgevoerd bij jonge kinderen. Ouders zien hun kinderen liever niet opgenomen in het ziekenhuis. Maar ook deze ingreep is intussen een routineklus voor de neus-keel-oorarts en kan perfect worden uitgevoerd in daghospitalisatie. Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle, geeft ons wat meer uitleg.
Trommelvliesbuisjes: hoe, wat, waarom…
29/08/2018
Buisjes of transtympanale drains in de oren plaatsen: het is één van de ingrepen die regelmatig wordt uitgevoerd bij jonge kinderen. Ouders zien hun kinderen liever niet opgenomen in het ziekenhuis. Maar deze ingreep is intussen een routineklus voor de neus-keel-oorarts en kan perfect worden uitgevoerd in daghospitalisatie. Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle, geeft ons wat meer uitleg.
Neus-Keel-Ooringrepen: niet zo uitzonderlijk bij jonge kinderen
29/08/2018
Keelamandelen laten verwijderen, buisjes in de oren plaatsen of de ‘poliepen’ uithalen. Deze 3 ingrepen komen regelmatig voor bij jonge kinderen. Het zijn intussen routineklussen voor neus-, keel-, en oorartsen en kunnen perfect worden uitgevoerd in daghospitalisatie. Maar wat houden die ingrepen in ? Dokter Karen Pilaete, NKO-arts in het AZ Sint-Maria Halle, geeft ons wat meer uitleg.
Jaarlijks belandt 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis
28/08/2018
Wanneer en waarom belanden onze kinderen in het ziekenhuis? Tussen 2015 en 2016 kwam ongeveer 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis terecht. Bij zuigelingen (jonger dan 1 jaar) gaat het om 1 op de 4 jongens en 1 op de 5 meisjes. Oudere kinderen verblijven minder vaak in het ziekenhuis, maar bij hen gaat het wel vaker om een operatie.
Ouders en verzorgend personeel: één team
13/08/2018
Als een kind in het ziekenhuis ligt, is het belangrijk om de ouders dicht in de buurt te hebben. Ze spelen een cruciale rol en zijn de partners van het verzorgend personeel. Hoe kan je als ouder de gezondheidsprofessionals helpen om te zorgen dat je kind deze ongewone periode zo goed mogelijk doorkomt? Hier volgen enkele tips...
Naar het ziekenhuis met een bronchiolitis
13/08/2018
Jonge kinderen hoesten veel en hebben vaak een loopneus… Het is dan ook geen verrassing dat infectieziekten de belangrijkste oorzaak zijn van een ziekenhuisopname bij jonge kinderen. Ze worden vaak veroorzaakt door een virus en tasten vooral de luchtwegen aan. In de meeste gevallen gaat het om bronchiolitis en (broncho)pneumonie.